Columns

Toen een rolstoel nog niet ‘Beatle’ heette

9 april 2012, Supportbeurs

Op 29 maart 2012 verbood het Europese hof van Justitie het Nederlandse bedrijf You-Q (voorheen Handicare) om de naam ‘Beatle’ te gebruiken voor een van hun elektrische rolstoelen. De zaak was al jaren geleden aangespannen door ‘Apple Corps’, een onderneming van de voormalige Beatles. Dit berichtje bracht mij tot de volgende (niet serieus bedoelde!) overpeinzingen.

Verbod van de naam ‘Beatle’ voor een rolstoel? Terecht natuurliijk, rolstoelers moeten met hun poten (indien aanwezig) van de Beatles afblijven;-)

Neem nou de productinformatie van de Beatle rolstoel. Daar staat in dat je met deze rolstoel heel nauwkeurig kunt manoeuvreren. Poeh… dan had je de Beatles tussen hysterische fans moeten zien, dat was pas manoeuvreren. En hun bedrijf ‘Apple’ manoeuvreert ook nauwkeurig de juridische regels naar zich toe. Bah!

Verder staat er: Deze rolstoel zorgt voor uitstekende fysieke ondersteuning. De mentale ondersteuning van een mooi Beatles lied is anders ook niet verkeerd.
Ik hoor mezelf al zingen ‘All you need is wheels…’ ik heb liever love.

Yesterday
‘Yesterday, all my troubles seemed so far away….’ Tja, dat had je met die rolstoelen van vroeger. Begin 60-er jaren heette je rolstoel nog gewoon ‘Lely.’ Een fabrikant van landbouwmachines maakte ze. Dat was te merken aan de uitvoering. Oerdegelijk en zwaar. Teakhouten hoepels aan de wielen. Zitting en rugleuning waren van canvas, in hetzelfde grijs als de Hollandse wolken boven hun landbouwmachines. En je kocht ‘m bij de firma Beenhakker in Rotterdam. What’s in a name. Later kreeg je de Everest & Jennings. Deze Amerikaanse rolstoelfabrikant had veel geleerd van Vietnam veteranen. De E&J’s hadden een glanzend frame en een donkerblauw gepolsterde zitting en rugleuning. Alles was op maat aan te passen, maar het bleef een redelijk zware stoel. Vanaf 90-er jaren kwamen er steeds meer goede rolstoelen op de markt. Steeds lichter, steeds meer op maat van de gebruiker.

Ik ben zelf al 40 jaar rolstoeler. Ik hou het gewoon bij een Quickie. Een vluggertje dus. Eigenlijk ook niet zo’n goede naam 😉

Bekijk & lees alle columns door Kees de Jager

Ook interessant