Columns

‘Vrij rollen in Leidsche Rijn’: van idee tot uitvoering

4 oktober 2018, Supportbeurs

Daar zit je dan in de ochtend. Je probeert bij te komen na een prachtige avond vol positieve energie. Jouw werk kijkt je in het gelaat: ik wacht op je! En je denkt: wacht maar lekker, niemand die jou opeet. Je wilt nu gewoon met iedereen delen waar je vleugels van krijgt. Zelfs als je in een rolstoel zit. Daarmee kan je ook vliegen.

Gisteravond, niet toevallig op 3 oktober in het kader van de Week van Toegankelijkheid, was de prijsuitreiking van de fotowedstrijd ‘Vrij rollen in Leidsche Rijn’. De Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen (Christen Unie) heeft de prijzen uitgereikt. Hij straalde betrokkenheid en belangstelling uit en wil echt het verschil maken als het om toegankelijkheid gaat. Tevens was de opening van de foto-expositie bij de CultuurCampus in Vleuterweide.

Het idee van ‘Vrij rollen in Leidsche Rijn’ is begin dit jaar ontstaan. Tijdens een wijkavond toen wij met de inwoners van Leidsche Rijn hard aan het sparren waren over hoe wij de 20ste verjaardag van Leidsche Rijn zouden kunnen vieren. De grootste Vinexlocatie van Nederland bestaat in oktober al weer 20 jaar. Twintig jaar geleden ging de eerste paal de grond in aan het Klifrakplantsoen. Reden voor ons – drie inwoners van deze nog steeds groeiende wijk – om ons af te vragen hoe het met de toegankelijkheid ervan gaat. Kunnen mensen die gebruik maken van een rolstoel, een rollator of een scootmobiel zich op een gelijkwaardige manier verplaatsen?

Je organiseert een wedstrijd. Je gaat prijzen uitreiken. Logisch. Je hebt een begroting nodig. Ook logisch. Waar moet je geld zoeken? Laten we maar bij de bedrijven die Leidsche Rijn bouwen zoeken. Het is gelukt om een aantal bedrijven in beweging te krijgen om ’Vrij rollen in Leidsche Rijn’ mogelijk te maken. De expositie tenminste. De werkelijke toegankelijkheid laat nog op zich wachten. Logisch? Wij hebben de inwoners van Leidsche Rijn uitgenodigd locaties van goede en minder goede toegankelijkheid te fotograferen en deel te nemen aan de fotowedstrijd. Aan de foto-expositie konden alle inwoners van Utrecht deelnemen. Wie weet wordt volgend jaar de titel van de fotowedstrijd ‘Vrij rollen in Utrecht’. 

Als je prijzen wilt uitreiken, heb je ook een jury nodig. Logisch. Wie ga je vragen? Inwoners van Leidsche Rijn natuurlijk. Vrienden eigenlijk. Zo zit deze wijk in elkaar. Je raakt bevriend met elkaar. De deskundige jury heeft drie winnende foto’s geselecteerd. En met goede argumenten ondersteund.

Op een van de winnende foto’s zien we ‘Het Lint’ waarop vier broers naar hartelust racen. Vier jongens die plezier beleven aan een zeer toegankelijk stuk Leidsche Rijn. Een mooie actiefoto van Wikke Kuller. De indruk van de wethouder: Een plaat die plezier uitstraalt, warmte en verbinding. Drie broers die hun vierde broer met beperking omarmen. 

De titel van de andere winnende foto is ‘De Uitdaging’. Een brede vlakke, zeer toegankelijke weg wordt onderbroken door een bijna onneembare helling. Er is kracht en wilskracht voor nodig om deze hindernis te nemen. De man op de foto is Ben Mandemaker uit De Meern, de foto is gemaakt door zijn familie.

De derde foto is door de jury gekozen op artistieke gronden. Richard Draaijer, de maker van deze foto is beloond met de UCK/Cultuur19 Prijs.

De aanwezigen – inwoners, ambtenaren, politici, journalisten – waren allemaal onder de indruk hoe (on)toegankelijkheid in beeld is gebracht. Het was geweldig om rond te rollen en te zien hoe het idee van de fotowedstrijd en -expositie ‘Vrij rollen in Leidsche Rijn’ werkelijkheid is geworden.

De nieuwsgierigen en belangstellenden kunnen de foto-expositie in oktober door de week tussen 14.00 en 20.00 uur bezoeken bij de CultuurCampus (Burchtpoort 5, Vleuterweide). Vervolgens rolt de expositie door naar andere locaties in Utrecht. De eindhalte is het Stadskantoor van Utrecht. Vrij rollen neemt in oktober 2019 de eerste verdieping in bezit. Stuur een foto naar vrijrollen@gmail.com en je maakt kans erop om het op te hangen. Logisch.

Bekijk & lees alle columns door Andrea Schouw-Naphegyi >

Ook interessant