Columns

Zo word je wakker

12 december 2018, Supportbeurs

Jouw wekker gaat. Je maakt jouw kind wakker en na een lekker ontbijt breng je hem naar de school bij jou in de buurt. Hij is hoogbegaafd. De leraren besteden daarom extra aandacht aan hem. Hij hoeft niet te worden opgehaald voor een speciale school op 15 kilometer afstand.

Jouw wekker gaat. Je pakt jouw rolstoel en begint vrolijk aan een drempelloze dag. Er is toegankelijk openbaar vervoer en anders word je even geholpen door een medereiziger. Het is vanzelfsprekend. ’s avonds kom je terecht bij jouw buurman voor een borrel. Hij heeft geen trappen voor zijn huis.

Jouw wekker gaat. Welk pak trek je aan? Je hebt een werkconferentie. Die lopen altijd uit. Daarna ga je meteen door naar een voetbalwedstrijd. Zelfs met een slaperige kop kies je jouw pak met een glimlach. Je kan met jouw vriend jullie relatie zelfs op een voetbaltribune vieren.

Jouw wekker gaat. Je staat een beetje zenuwachtig op. Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Binnen één maand het vierde gesprek. Zelfs met jouw buitenlandse achternaam. En je krijgt nog tijd om na te denken bij welke opdrachtgever jij jouw talent wilt inzetten.

Jouw wekker gaat. Het wordt een feestdag. Het eindigt met een gezamenlijk uitje met jouw vrienden. Het operahuis is toegankelijk, er is ruimte voor jouw bijzondere vervoersmiddel en de beroemde opera voorstelling is betaalbaar geworden.

Jouw wekker gaat. Jouw trouwe hond wacht beneden al op je. Snel naar beneden en met de hond naar buiten. Eerst mag zij van de ochtend genieten, daarna moet zij aan het werk. Zij heeft al geleerd hoe zij een lift voor jou kan vinden. De verdiepingen staan ook in braille aangegeven. Je komt terecht op jouw flexplek. Daar is zij ook gewend aan geraakt.

Jouw wekker gaat. Er is een brief vroeg in de ochtend binnengekomen. Het logo van jouw gemeente staat erop. Je hoeft niet te zuchten dat het de derde brief is deze week. En het is pas dinsdag. Je weet het al. Als er een brief binnenkomt van de gemeente, staat er waardevolle informatie in. En de brief is makkelijk om te lezen.

Jouw wekker gaat. Het licht gaat aan in jouw slaapkamer. Vandaag heb je een brainstormsessie van drie uur. Je moet weer lachen. De deelnemers moeten geduldig afwachten tot iedereen zijn of haar zin afmaakt. Anders roept jouw gebarentolk hen tot de orde.

Jouw wekker gaat. Er is iets om te vieren. Je hebt nog een paar jaar tot jouw pensioen en toch wilde je van baan wisselen. Jij werd aangenomen bij jouw tweede poging. Jouw kennis en ervaring is gewaardeerd. Vandaag is een kookavond met alle collega’s: jong, oud, man, vrouw, autochtonen en allochtonen, met en zonder beperking.

Zo word je wakker in een inclusieve samenleving. Je hoort erbij. Hier sta ik voor en ga ik voor!

Bekijk & lees alle columns door Andrea Schouw-Naphegyi >

Ook interessant