Een hulphond: iets voor jou?

Hulphonden zijn voor mensen met een chronische ziekte of beperking veel meer dan alleen goed gezelschap met een kwispelende staart. Ze helpen die groep mensen vaak om het maximale uit hun leven halen.
Welke soorten hulphonden zijn er?
Hulphonden worden grofweg onderverdeeld in een aantal categorieën. De bekendste is misschien wel de blindengeleidehond, die mensen met een visuele beperking ondersteunt. Maar wist je dat er ook honden zijn voor mensen die auditief beperkt zijn? Ook bestaan er ADL-honden, die mensen met een lichamelijke beperking bijstaan in hun dagelijks leven. Zij helpen bijvoorbeeld met de was doen, het aan- en uitkleden en zaken oprapen. Daarnaast kunnen hulphonden steun bieden bij angsten, depressies of trauma’s. Tenslotte bestaan er honden voor kinderen met een beperking, net als hulphonden voor mensen die lijden aan diabetes of epilepsie. En het mooie is: er komen steeds meer ‘hulphondensoorten’ bij!
Hoe wordt een hond een hulphond?
Honden die het meest geschikt zijn om hulphond te worden, zijn labrador retrievers, Duitse herders en golden retrievers (of een combinatie van die rassen). Hun formaat is immers groot genoeg om hun baas goed te begeleiden. Bovendien is het karakter van deze hondenrassen ook het meest passend. Tijdens de training worden de honden beloond wanneer ze positief gedrag vertonen. Daarnaast krijgen ze genoeg tijd om te ontspannen: ze mogen volop rennen, snuffelen en spelen. Op die manier vinden de hulphonden-in-opleiding de training prettig en leren ze snel. Een win-win situatie dus.
Wie komt er in aanmerking voor een hulphond?
Allereerst is het belangrijk om aan de hand van je beperking te bepalen welke hulphond specifiek bij jouw situatie past. Ook is het goed om samen met je ziektekostenverzekering te bekijken of een hulphond eventueel wordt vergoed. Is dat niet het geval, dan bestaan er verschillende bedrijven die financiële steun kunnen verstrekken, zoals de stichting De Hond Kan De Was Doen. Vervolgens vul je een aanvraagformulier in bij een organisatie die hulphonden aanbiedt, zoals het KNGF of Hulphond Nederland. Let bij het aanmelden goed op de voorwaarden en regels van het bedrijf dat je kiest! Als je passend wordt bevonden, volgt er een persoonlijke kennismaking met de organisatie. De procedure die daarna van start gaat, is per bedrijf verschillend.
Let wel: de vraag naar hulphonden is ontzettend groot. Daardoor kan het jammer genoeg zo zijn dat je, zelfs wanneer je passend bent verklaard, op een wachtlijst terechtkomt. Maar heb geduld: misschien heb je sneller dan jij denkt zo’n trouwe viervoeter aan je zijde!
Heb jij een hulphond? Of zou een hulphond ook iets voor jou kunnen betekenen? Laat het weten in een reactie.