Nieuws

Lekker sporten, juist ook als je een handicap hebt

24 februari 2016, Supportbeurs

‘Geen tijd’, ‘te moe’ en ‘ik kan het gewoon niet’ zijn de meest gebruikte excuses om niet te sporten. Herkenbaar? Denk dan nog maar eens goed na! Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat het juist zeer goed is voor mensen met een lichamelijke handicap om te sporten.

Fijn gevoel

Waarom is sporten dan zo’n aanrader? De kennissynthese ‘Sport en bewegen voor mensen met een lichamelijke handicap: zinvol en effectief?’ van het NIVEL geeft antwoord op die vraag. Sporten heeft volgens het onderzoek een uiterst positief effect op (gezondheids-)klachten die aandoeningen met zich mee kunnen brengen. Baal je bijvoorbeeld van verlaagde spierkracht, coördinatie- en evenwichtsproblemen of een verminderde conditie? Dan kan sporten je zeker helpen. Dit geldt in het bijzonder voor bewegingsvormen waarbij een combinatie van kracht en uithoudingsvermogen worden getraind.

Positief zelfbeeld

Er zijn vanzelfsprekend nog veel meer redenen waarom sporten zo goed voor je is. Zo wijst onderzoek van de universiteit van Florida uit dat bewegen goed is voor je zelfbeeld. Het is hierbij niet eens van belang of je nu daadwerkelijk fitter wordt of niet, welke sport je kiest en hoe vaak je die sport uitoefent! Bovendien is sporten simpelweg leuk, geeft het je een fijn gevoel en maakt het je een volwaardig lid van de maatschappij. Natuurlijk ontmoet je tijdens het sporten ook weer nieuwe mensen en ontstaan er zelfs vriendschappen voor het leven of nieuwe relaties in de sportschool. De bovenstaande redenen liegen er niet om, toch?

1001 mogelijkheden

Twijfel je of je sporten wel aan kunt? Of weet je niet zeker welke sport geschikt is voor je? Uit hetzelfde onderzoek van het NIVEL blijkt dat er bij veel sportorganisaties volop praktische kennis in huis is om mensen met een lichamelijke handicap goed te adviseren. Zo kan het sportpersoneel (bijvoorbeeld een trainer) je helpen om dé perfecte sport voor jou te kiezen die past bij jouw situatie.

Het programma ‘Grenzeloos Actief’, gesubsidieerd door minister Schippers, is er op gericht om sporten voor iedereen met of zonder beperking in de eigen woonomgeving haalbaar te maken. Is er in de directe omgeving (nog) geen sportaanbod voor jouw type handicap? Dan kan het sportpersoneel je doorverwijzen naar regionale voorzieningen en zorgen voor een bijpassende vervoersregeling.

Kortom, er zijn 1001 mogelijkheden. Want denken in mogelijkheden, dat is nu precies waar je bij het sporten vanuit moet gaan. Met andere woorden: gewoon sporten waar het kan en desnoods aangepast waar het moet!

Ook interessant