Nieuws

Met een (lichamelijke) beperking op stap

26 juni 2014, Supportbeurs

In de leefomgeving heb je het goed voor elkaar. Je huis is aangepast aan jouw beperking en je bent volkomen zelfredzaam met je handicap op je werk en op school. Maar het wordt een heel ander verhaal als je een dagje naar een pretpark of een dierentuin wilt!

Mensen met een lichamelijke handicap hebben in het dagelijks leven  flink wat aanpassingen nodig. Sommigen zijn niet zo goed te been, anderen hebben last van een verlamd lichaamsdeel, weer anderen hebben geen duidelijk zichtbare gebreken. Je kunt ze onderverdelen in fysieke en functionele afwijkingen. In beide gevallen kan het voorkomen dat de persoon in een rolstoel terecht komt, of dat hij of zij gebruik maakt van een ander hulpmiddel om te kunnen functioneren in de maatschappij.

Je kan thuis, op het werk of school dan wel alles geregeld hebben, op andere plekken in onze maatschappij wordt het de lichamelijk gehandicapte soms nog best lastig gemaakt. Dat geldt overigens ook voor mensen met autisme. Wil je een dagje erop uit met je familie of je vrienden, dan moet je van tevoren rekening houden met het feit dat je bijvoorbeeld in een rolstoel zit. Lang niet elke plek is geschikt, hoe vervelend het ook klinkt. Ga je een dagje uit, dan moet je zeker weten dat de dierentuin, het pretpark of het museum wel toegankelijk is voor jou. Een speciale invalidenparkeerplaats vlak bij de ingang is ook wel praktisch, evenals een aangepast toilet.

Toegankelijkheid Nederlandse dagjes uit
De site Uitmetkorting.nl heeft daarom een overzicht opgesteld van alle populaire dagjes uit in Nederland. Hier zie je in één oogopslag welke dagjes uit rolstoeltoegankelijk zijn, of er een rolstoel te leen is en of een begeleider eventueel korting krijgt. Tevens zie je of er een aangepast toilet aanwezig is, een parkeerplaats voor mindervaliden en of een geleidehond mee naar binnen mag. Zo wordt het plannen van een dagje uit tenminste geen avontuur op zich!

Ook interessant