Nieuws

Nieuws rondom Paralympische Spelen

24 augustus 2016, Supportbeurs

We hebben er zin in: vanaf maandag 7 september starten de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro, Brazilië. Anderhalve week lang gaan 126 Nederlandse sporters voor goud! Supportbeurs.nl bericht je in dit artikel over het laatste nieuws rondom de Spelen.

Sporters ontvangen alsnog een reisvergoeding

Atleten die meedoen aan de Paralympische Spelen, krijgen van de organisatie definitief een reisvergoeding. Die is hard nodig, want vooral deelnemers uit Azië en Afrika kunnen de reis naar Brazilië niet zelf betalen. Door geldproblemen loopt de organisatie van het sportevenement, het Internationaal Paralympisch Comité (IPC), echter fors achter met het verstrekken van die vergoeding. Dat geldgebrek komt onder meer door de Braziliaanse economische crisis en tegenvallende kaartverkoop. Gelukkig is sinds maandag duidelijk dat het IPC de reisvergoeding alsnog zo snel mogelijk overmaakt. De Nederlandse sporters gaan sowieso naar Rio; deelnemers die afhankelijk zijn van de reisvergoeding wachten af tot die is overgemaakt.

Rusland mag definitief niet meedoen aan Spelen

Ander groot nieuws deze week: het internationale sporttribunaal CAS heeft beslist dat Russische sporters definitief zijn uitgesloten van de Paralympische Spelen. Daarmee stemt het tribunaal in met de keuze van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). Dat comité maakte begin augustus al bekend dat Russische sporters niet mogen deelnemen aan de Spelen. Onderzoek naar dopingfraude heeft namelijk uitgewezen dat de Russische overheid verantwoordelijk is voor het grote dopingprogramma in dat land. De schorsing biedt nieuwe kansen voor Nederland: het vrouwelijke zitvolleybalteam mag nu toch mee naar de Paralympische Spelen, net als discuswerper Van Kranen en verspringer Oberoi.

Er komt geen ‘loservlucht’ naar huis

Tenslotte is bekend gemaakt dat sporters niet vroegtijdig naar huis worden gestuurd tijdens de Paralympische Spelen. Bij de Olympische Spelen mochten Nederlandse sporters die waren uitgeschakeld niet in Rio blijven, zij moesten al voor de eindceremonie naar huis. Die terugvlucht wordt in de volksmond ook wel een ‘loservlucht’ genoemd. Veel sporters hebben al eerder aangegeven het niet eens te zijn met die maatregel. Het vroegtijdige vertrek is een experiment; of de regel in de toekomst nog eens wordt toegepast, is onduidelijk.

Bron afbeelding: Volleybalkrant.nl

Ook interessant