Nieuws

Vraag & antwoord – Hoe begin ik met een woningaanpassing?

24 november 2016, Supportbeurs

Hoe moet ik beginnen met een woningaanpassing?

Antwoord door Ir. Johan Grootveld – Architect en adviseur voor woningaanpassingen:

Het is belangrijk om u in deze cruciale fase overal zo goed mogelijk te oriënteren. Ga indien mogelijk altijd kijken en praten met mensen die al eerder hun woning aanpasten. Zij hebben tips en praktijkervaring. Bezoek verder eens de tweejaarlijkse beurs Support in Jaarbeurs Utrecht. Daar zijn erg veel hulpmiddelen van verschillende leveranciers te zien en uit te proberen.    

Denk verder na over hoe u (en de rest van het gezin) straks zou willen wonen. Het gaat dan niet alleen om de wensen van de zorgvragende huisgenoot, maar ook om de wensen en hobby’s van de anderen. Het is belangrijk om te (laten) onderzoeken hoe goed de dagelijkse verzorging kan gebeuren, zonder een ‘ziekenhuissfeer’ te krijgen. Ook als die zorg later zwaarder wordt. 

Verstandig is uzelf terdege voor te bereiden. Laat daarom (liefst een ervarings)deskundige met u meedenken om uw vragen op een rij te krijgen en deze te verhelderen. Vraag uw ergotherapeut of een revalidatiecentrum om een onderbouwd eisenpakket dat bij uw zorgsituatie past. Vervolgens kan een deskundige op het gebied van bouwen, zorg en regelgeving een professioneel en doordacht (ver)bouwplan maken. Uitgaande van uw eerder, eventueel met hulp geformuleerde wensen en de mogelijkheden van uw (beoogde) huis. 

Wanneer u zich zo goed voorbereid heeft en zelf al voor een eisenpakket en tekeningen heeft gezorgd, houdt u zelf het initiatief. Dat geeft uiteindelijk een betere oplossing, dan wanneer u alles aan uw gemeente overlaat. Bovendien staat u bij uw Wmo-aanvraag zo sterker.

Ga naar alle vragen & antwoorden over woningaanpassingen >

Ook interessant