Columns

Bijzondere dagen in Londen

3 oktober 2012, Supportbeurs

Londen, een geweldige stad! Toen mijn dochter 14 was vond ik dat we eens een buitenlandse trip moesten maken. Ikzelf zit in een rolstoel en bedacht dat zij met haar beginnend Engels best naar een kassa kon stappen wanneer ik daar niet bij zou kunnen. Het waren een paar bijzondere dagen. Het begon thuis toen ik een aantal mensen wilde mailen dat ik er het weekend niet zou zijn.

Op internet stond het bericht dat er in de metro van Londen aanslagen waren geweest. Het was juli 2005. Ik had thuis de hele route naar de jeugdherberg via de metro en bus in Londen op papier. En dat was een heel gepuzzel geweest.

Omdat het onze eerste buitenlandse reis met zijn tweeën zou zijn en ik alles goed opgezocht had kon ik ook niet zo maar naar een andere stad. Het Ministerie van Buitenlandse zaken, die ik gemaild had, gaf aan dat het in Londen NA de aanslagen veilig zou zijn.

We gingen. Weggebracht naar Schiphol door een schoonzus. Vliegtuig ging prima. Vanuit het vliegveld in Engeland een trein naar Londen.
Mijn moeder had aangeboden de taxi te betalen mochten we vast komen zitten.

En toen? Wat bleek: in 2005 waren 90% van de bussen in Londen toegankelijk. We konden lekker rond kijken en amuseerden ons prima. Dochter bleek redelijk Egels te kunnen en kletste er vrolijk op los met de mensen uit de bus. Zij besloot bij de Big Ben uit de bus te gaan en te proberen met de boot verder te gaan.
Ging ook prima!

De jeugdherberg lag in de “Docks” de vroegere buurt waar boten gerepareerd waren. Mooie buurt achter de Tower Bridge. Prima aangepaste kamers. We kwamen nog een echtpaar uit Australie tegen waarvan de man gehandicapt was. Zij maakten een wereldreis. Ik zag foto’s van hem op een olifant!

We hebben meteen voor 3 dagen buskaartjes gekocht.
Dochter zag in de folders dat als je 4 musea per dag deed je het goedkoopste uit was…..
Dat leek me een beetje veel. Voor gehandicapten waren (in mijn geheugen) de kaartjes goedkoper of gratis dus het viel allemaal mee.

Wat hebben we gezien? Een dag Camden Market met kraampjes van mensen van over de hele wereld. We zijn hoog bovenin de Tower Bridge geweest, in de Tower of Londen. De Tower Bridge bij nacht, sfeervol met kleine kraampjes en verliefde stelletjes. Gewandeld bij de “Docks” waar nu appartementen zijn in de oude gebouwen. Aan de Theems gezeten.

We hebben een paar hele prettige dagen gehad.
En telkens het tuut-tuut van de opritten van de bussen( die heten “ramp”) die naar buiten kwamen. Je hebt er wel hulp bij nodig want de bushaltes zijn niet verhoogd. Overigens is het met de metro niet goed geregeld maar daar hebben we geen gebruik van gemaakt.

En toen weer met het vliegtuig naar Nederland. Het lukte me niet om tevoren vanuit Engeland de trein te regelen maar gelukkig deed men er niet moeilijk over en konden we vanuit Schiphol met de trein.

Mijn heerlijk eigenwijze dochter wilde toen niet vanaf het station met een taxi naar huis.
Ze duwde me naar huis.
We hadden nu de hele route gedaan zonder ook maar een keer een taxi te pakken! Girlll power!

Bekijk & lees alle columns door Pia Hendriks

Ook interessant