Columns

If you can dream it, you can do it.

25 november 2012, Supportbeurs

In een week zitten 168 uur, maar daar heb ik op dit moment echt nog te weinig aan. Het liefste zou ik het aantal uren in een dag willen uitbreiden tot 40. Ik moet vrij veel rusten tussen mijn activiteiten door en daar zit nou net het probleem. Ik heb het te druk.

Gelukkig zijn het wel allemaal leuke dingen. Zo heb ik 5 oktober meegedaan aan de Paralympische talentdag. Tijdens die dag bleek ik talent te hebben voor tafeltennis, niet geheel onverwacht, maar ook voor handboogschieten. Dat laatste had ik nog nooit in mijn leven gedaan.

Voor beiden zou ik in de talentselectie mogen om zo meer en beter te kunnen trainen. Natuurlijk heb ik gekozen voor tafeltennis. Ik trainde al op donderdag bij mijn eigen club. Nu train ik elke vrijdag de hele dag op Papendal. Papendal is het olympisch sport walhalla. Ook ga ik op maandag trainen bij weer een andere club. Daarnaast heb ik eens per maand een trainingsweekend. Zoals je ziet beheerst de sport bijna de hele week. Erg leuk, maar was wel even wennen met mijn rust en activiteiten schema van de ergo.

Samen met een vriendin, die ook in een rolstoel zit, zijn we bezig met het oprichten van een eigen bedrijf. Het is opvallend dat we vaak anders behandeld worden door onze manier van voortbewegen en mensen al snel denken dat je tot niets in staat bent. Dat je meer kan dan mensen op het eerste gezicht denken laat ik wel goed zien, maar dat wilden we groter aanpakken. Zo zijn we begonnen met “infinita”. Infinita betekent grenzeloos. We maken nu foto’s van onze lege rolstoelen die een eigen leven leiden. Deze willen we laten zien op een tentoonstelling. Daarnaast zijn we bezig met het ontwikkelen van verschillende cursussen en verzamelen we tips en gadgets voor het oppimpen van je hulpmiddel.

Ik studeer ook nog. Voor mijn keuzemodule Spaans moet ik 4 dagen naar school en dan heb je natuurlijk ook nog huiswerk.

Topsport, school, therapie en het rusten beslaan bijna 150 uur per week. Het is echt plannen om binnen mijn grenzen te blijven en toch nog een eigen leven te hebben.

Zo zie je maar dat ik ondanks alles erg actief ben. Ik wilde eerst meer dan dat ik lichamelijk aankon. Plannen vond ik dan ook erg lastig. Gelukkig gaat dat nu een stuk beter. Ik begin te wennen aan veel sporten, waardoor ik het zelfs mis als ik het niet doe. Met school ga ik iets flexibeler om. Ik werk meer vanuit huis en ga niet naar alle lessen. Met een beetje passen en meten past zo alles wat ik graag wil en wat mogelijk is in mijn week.

Ook nu weer verbaas ik mezelf dat veel meer mogelijk is dan ik eerst dacht. Met een beetje creativiteit en flexibiliteit is bijna alles mogelijk.

If you can dream it, you can do it.

Bekijk & lees alles columns door Yvette Moerdijk 

Ook interessant