Columns

‘Weet u dat ik al jaren niet meer mee kan doen?’

19 juli 2018, Supportbeurs

Fietsen! Ik doe het graag, ik doe het regelmatig. En als fietsen niet lukt, ga ik handbiken. Heerlijk, die vrijheid. De wind in mijn haren, de zon – of regen – op mijn gezicht. Niet meer fietsen? Ik kan het me niet voorstellen.

Als u dit weet, zal het u niet verbazen dat ik me inzet voor een fietsvierdaagse. Het zal u waarschijnlijk ook niet verwonderen, dat we bij die fietsvierdaagse zorgen voor routes, die geschikt zijn voor handbike en scootmobiel. Daar wordt meer en meer gebruik van gemaakt en het wordt zeer gewaardeerd.
Kan het nog mooier? Ja! Zeker weten!

Toen ik op de Support beurs was, heb ik bij het DELA goededoelenfonds een aanvraag ingediend voor deze mensgerichte goededoelenfietsvierdaagse. Met dat geld wil ik aangepaste fietsen huren, zodat mensen die zo’n fiets nodig hebben gewoon mee kunnen doen. Die aanvraag is gehonoreerd en het idee gepromoot.
Dat levert ontroerende reacties op. ‘Bedoelt u dat ik gewoon kan komen met mijn fietsmaatje, en dat ik dan zo’n fiets meekrijg?’ Ja, dat bedoel ik. ‘Weet u dat ik al jaren niet meer mee kan doen? Nergens is zo’n fiets te huur hier. En nu regelt u die fiets voor mij? Echt waar?’ Ja, echt waar. Met mooie routes erbij die geschikt zijn voor die aangepaste fietsen, waarmee mensen gewoon uitkomen bij de halteplekken, en gewoon mee kunnen doen.

Kan het nog mooier? Ja, dat kan.
In onze gemeente is het niet mogelijk om een aangepaste fiets te lenen of te huren. We wonen in een Nationaal Landschap, een prachtig stukje Nederland, maar heel veel mensen kunnen daar nu niet (meer) van genieten, omdat ze dan zo’n aangepaste fiets nodig hebben voor een paar uurtjes. Huren is erg omslachtig, lastig en duur.
Nu ben ik genomineerd voor de Gouden Venus van Milo, samen met nog 99 anderen. Grote namen, kleine namen, allemaal met ideeën om de samenleving een stukje mooier te maken voor iedereen. De winnaar mag maar liefst € 10.000 in ontvangst nemen.
Oh, stel je voor… als ik dat bedrag win…. Dan kan ik dus ‘gewoon’ in elk geval één zo’n aangepaste fiets voor onze gemeente regelen, te gebruiken door iedereen – inwoner of vakantieganger in onze gemeente – die dat nodig heeft. Als dat zou kunnen!

Meer info over de fietsvierdaagse? Kijk op hun website of facebookpagina.

Bekijk & lees alle columns door Else Klomps.

Foto’s: fotograaf PeGeWe fietsvierdaagse

Ook interessant