Columns

Zelfstandig wonen met een progressieve spierziekte

25 april 2012, Supportbeurs

“Een eigen huis Een plek onder de zon” Een knaller van een hit in 1989 van Rene Froger. En een waarheid als een koe. Het is heerlijk en belangrijk om je eigen plek te hebben. Een plek waar je je thuis voelt. Waar jouw smaak in zit en jouw spullen staan. En waar jouw regels en criteria voor lekker leven gelden. Soms wordt een beroep gedaan op je creatieve geest om je plek ook echt je plek te laten. Wat te denken van de goedbedoelde adviezen van een moeder of schoonmoeder. De tante met haar goedbedoelde foeilelijke vaas als housewarming present. Voorbeelden van situaties die meestal simpel op te lossen zijn. Je haalt de vaas een keer per jaar van zolder, geeft de vaas aan iemand anders cadeau of vraagt tante naar het bonnetje.

Een andere uitdaging vind ik de impact van mijn progressieve spierziekte op het creëren en behouden van mijn eigen huis. Waar ik op doel zijn mijn gedachten over hoe ik prettig woon en zelfstandig functioneer. De grenzen van wat wel en niet qua aanpassing in huis komt veranderen. Zonder dat mijn huis verandert in aanpassingen met een huis eromheen. Het oog wil ook wat!

Op mijn 30e krijg ik voor het eerst een tillift in huis. Tijdelijk in verband met herstel na een operatie. Zo kom ik makkelijker van stoel in bed. Hij is een keer serieus gebruikt. De andere keren fungeerde het als schommelstoel. Ik deed het toch liever zelfstandig. Al kostte het me veel moeite. Ik vond het ook maar een lelijke sta-in-de-weg.
Een aantal jaar later kom ik niet meer van mijn stoel in mijn bed. De oplossing is een tillift. Een plafondlift wordt ook nog geopperd. Maar geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt. Zo zonde van mijn huis! Ik wil een mooi en menselijk huis. Ik wil geen huis waar aangepast al op de voorgevel staat. Noodgedwongen duik ik in de wereld van de tillift. Met als klap op de vuurpijl het testen van vele modellen op de Support beurs.

Nu, 5 jaar later is het weer tijd voor een nieuwe tillift. Inmiddels heeft mijn huis de nodige littekens van de tillift. Beschadigde deurkozijnen en zwarte strepen op muren. Ik ben een ervaren tillift gebruiker. Deze keer ga ik voor een plafondlift. Ik zie nu de vele voordelen. Ik zie het niet meer als onding, maar als oplossing. Daarbij komt dat het veel beter is voor de ruggen van mijn zorgverleners. De voordelen die het brengt, wegen op tegen de zogenaamde schade aan het huis. Mijn gedachten groeien mee met de situatie. Zo zie ik genoeg mogelijkheden voor een mooi huis in combinatie met de nodige hulpmiddelen, zonder dat mijn plek mijn plek niet meer is.

Natuurlijk nog wel een mooie kleur en mooi design plafondlift uitkiezen!

Ook interessant