Exposant

Geluk in Beweging biedt revalidant nieuwe kans

7 juni 2022, Supportbeurs
Rob-Harmeling-Geluk-in-beweging

Voormalig profwielrenner Rob Harmeling won ooit een etappe in de Tour de France. Nu wil hij een inspiratie zijn voor revalidanten die dromen hebben, talenten willen ontdekken en die willen omzetten naar concrete doelen. Dat doet hij met het Geluk in Beweging festival tijdens Support.

Rob Harmeling werd benaderd door de Sint Maartenskliniek. Hij kreeg een rondleiding in de revalidatiekliniek en was direct onder de indruk van de topsportmentaliteit die revalidanten nodig hebben om te herstellen.

Zwart gat

De artsen vertelden dat er problemen ontstaan als revalidanten het behandeltraject in het ziekenhuis afronden en naar huis gaan. Het leven met een beperking blijkt geen gemakkelijke opgave. Velen vallen in een zwart gat en komen daar moeilijk uit.

Dat was het begin van de Maartsens Foundation. Harmeling verzamelde een team van professionals en vrijwilligers om zich heen. Samen wisten ze het landelijke programma Geluk in Beweging op te bouwen. Nu helpen ze ex-revalidanten om nieuwe doelen te stellen en ze bouwen aan een netwerk van samenwerkende revalidatieklinieken.

Onzichtbare drempels

Volgens Harmeling is het voor mensen niet gemakkelijk om het leven weer op te pakken als ze bijvoorbeeld in een rolstoel belanden. “Veel revalidanten komen op een zijspoor, omdat de maatschappij anders naar ze kijkt. Ze worden niet meer voor vol aangezien.”

“Ook merken we dat de drempelvrees groot is. Je moet best wat lef hebben om te weten wat je wel en niet kunt als revalidant. En hoe krijg je het allemaal geregeld? Soms eten of drinken ze een dag van tevoren niet als ze ergens heen moeten en niet weten of er een invalidetoilet aanwezig is. Dat is hartverscheurend. Er zijn veel onzichtbare drempels die wij niet kennen, maar die invloed hebben op het fysieke en mentale welzijn van de revalidant.”

Lees het hele artikel op dutchhealthub.nl

Support is onderdeel van Dutch Health Week, het grootste en meest inspirerende evenement voor gezondheid en zorg. Hier groeit de beweging die de duurzame transformatie van de zorg faciliteert en versnelt. Dutch Health Week wordt georganiseerd door Jaarbeurs, van 13 t/m 18 juni 2022 in Utrecht.

Ook interessant