Nieuws

Rick Brink: ‘Inclusieve samenleving begint bij kinderen’

7 juni 2022, Supportbeurs
rick-brink

Hoe inclusief is onze samenleving voor mensen met een beperking? Wat gaat al goed, wat is nog nodig en waarom is er zo’n belangrijke rol voor kinderen weggelegd? Rick Brink aan het woord.

Rick Brink werd in 2019 uitgeroepen tot Minister van Gehandicaptenzaken. Tegenwoordig ondersteunt hij overheden en organisaties bij hun inclusievraagstukken. Op woensdag 15 juni opent hij de twintigste editie van Support. Een terug- en vooruitblik.

Het thema van de aankomende Support beurs is: ‘Ik kan spelen, wonen, reizen, recreëren, leren, werken en sporten’. Kunnen mensen met een beperking dat allemaal?

“Nee, op dit moment nog niet. Er is beweging en er zijn volop goede intenties. Maar de trein die is gaan rijden, gaat nog niet hard genoeg. Overigens zal er ook nooit een moment komen dat de toegankelijkheid van de samenleving ‘klaar’ is. De maatschappij is immers continu in beweging. Er komen steeds weer nieuwe initiatieven die vragen om aandacht voor toegankelijkheid.”

Wat valt op als we inzoomen op het thema ‘wonen’?

“Er is een grote woningcrisis. Wat me verbaast, is dat er veel wordt gepraat over de bouw van extra sociale huur- en starterswoningen, maar weinig over nieuwe levensloopbestendige woningen. Ik heb dat vanochtend nog tegen een groep wethouders gezegd met wie ik aan tafel zat, maar het geldt net zo goed voor politiek Den Haag. Als je woningen generatie-proof maakt, zijn ze ook geschikt voor mensen met een beperking. Het is een urgente zaak.”

Lees het hele artikel op dutchhealthub.nl

Support is onderdeel van Dutch Health Week, het grootste en meest inspirerende evenement voor gezondheid en zorg. Hier groeit de beweging die de duurzame transformatie van de zorg faciliteert en versnelt. Dutch Health Week wordt georganiseerd door Jaarbeurs, van 13 t/m 18 juni 2022 in Utrecht.

Ook interessant