Exposant

HandicapNL maakt evenementen voor iedereen toegankelijk

25 mei 2022, Supportbeurs
Handicap-NL-feest

Er zijn in Nederland ongeveer twee miljoen mensen met een handicap. Meer dan de helft van hen kan niet naar een festival of evenement, terwijl ze dat wel graag willen. Daarom werkt HandicapNL met het programma ‘Onbeperkt Feest’ aan inclusieve, toegankelijke festivals.

Festivals en evenementen maken een steeds belangrijker deel uit van de Nederlandse samenleving. Met vrienden of familie naar de Zwarte Cross, Lowlands of Amsterdam Dance Event is voor veel mensen een hoogtepunt in het jaar. Je bouwt er samen herinneringen op.

Maar voor mensen met een handicap of chronische ziekte is het lang niet altijd mogelijk om mee te gaan. En dat ligt volgens Jeroen van de Koppel, woordvoerder bij HandicapNL, niet aan hun handicap, maar aan de toegankelijkheid en opzet van de festivals. “Stel je voor dat je van techno houdt, of van Normaal, en nooit naar een festival kunt gaan. Je hoort achteraf wel van vrienden hoe mooi het was. Dat doet iets met mensen, ze voelen zich buitengesloten. Wij vonden het de hoogste tijd om daar werk van te maken.”

Zestig jaar ervaring

HandicapNL bestaat pas vier jaar, maar heeft al zestig jaar ervaring. Het goede doel komt namelijk voort uit Revalidatiefonds en Fonds verstandelijk gehandicapten. Met ongeveer 12.000 vrijwilligers en 30.000 donateurs werkt de stichting aan een belangrijke missie: iedereen met een handicap moet volwaardig mee kunnen doen in onze samenleving. Met een baan en een normaal sociaal leven.

Dat blijkt nog altijd lastig, of die handicap nou lichamelijk of verstandelijk is. “We hebben veel initiatieven en projecten om ons doel te realiseren”, vertelt Van de Koppel. “We organiseren bijvoorbeeld rolstoeltrainingen en vriendschapsprojecten, ondersteunen families en helpen om musea, attracties en evenementen toegankelijker te maken.”

Lees het hele artikel op dutchhealthub.nl

Support is onderdeel van Dutch Health Week, het grootste en meest inspirerende evenement voor gezondheid en zorg. Hier groeit de beweging die de duurzame transformatie van de zorg faciliteert en versnelt. Dutch Health Week wordt georganiseerd door Jaarbeurs, van 13 t/m 18 juni 2022 in Utrecht.

Ook interessant