Nieuws

Gehandicaptenparkeerkaart gaat digitaal met een app

19 mei 2019, Supportbeurs

Heb je een beperking en wil je volwaardig kunnen meedoen met de maatschappij, zoals dat in het VN-Verdrag geregeld is, dan is mobiliteit een belangrijk onderdeel. De gehandicaptenparkeerkaart zorgt ervoor dat je op gehandicaptenparkeerplaatsen mag parkeren. Maar er loopt nog heel wat mis met de papieren gehandicaptenparkeerkaart. Het document is fraudegevoelig, niet gebruiksvriendelijk en wat het hele systeem nog moeilijker maakt, is dat elke gemeente haar eigen kosten en parkeerregels heeft. Een dagje naar een (andere) stad rijden, vergt meestal wel wat voorbereidingswerk. Een officieel overzicht van de regels bestaat niet en op de informatie die particuliere websites bieden, kun je niet altijd aan; soms is die informatie niet meer up-to-date. Met de nieuwe gehandicaptenparkeerkaart app (GPA) wordt fraude lastiger en het gebruik van de kaart eenvoudiger. Een grote stap voorwaarts!

Gehandicaptenparkeerkaart app

De problemen met de gehandicaptenparkeerkaart (GPK) zijn niet nieuw en eens in de zoveel tijd besteden programma’s zoals Kassa en Nieuwsuur aandacht aan de problematiek. Maar toch verandert er niets. Dat is nu echter anders. Het Centraal InkoopBureau (CIB) heeft in goede samenwerking met Wij Staan Op! en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een app ontwikkeld, waarmee kentekens flexibel gekoppeld worden aan gehandicaptenparkeerkaarten. Een systeemwijziging bij de RDW heeft de flexibele koppeling tussen de kaart en het kenteken mogelijk gemaakt. Fraude wordt op die manier moeilijker. En de gebruiksvriendelijkheid gaat er op vooruit! Je kunt, net zoals in reguliere parkeerapps, zoals Parkmobile, per parkeeractie flexibel een kenteken kiezen.

Up-to-date info over gehandicaptenparkeren

Gehandicaptenparkeerplaatsen zijn meestal goed gelegen parkeerplaatsen, dus komt het voor dat ook mensen zonder kaart er gebruik van maken. Ook fraude komt regelmatig voor, omdat de kaarten zo gewild zijn. Gelukkig voeren gemeenten de controles op en vormen scanauto’s en kentekenparkeren de nieuwe norm. Deze vormen van controles werken echter nog niet op gehandicaptenparkeerplaatsen; de GPK-app is gebouwd op de mogelijkheid om op reguliere parkeerplaatsen te parkeren met de GPK (zo parkeer je vaak gratis). Omdat het een kluwen is voordat je te weten komt welke regels in een bepaalde gemeente gelden, loop je daardoor ook zelf, als parkeerkaarthouder, groter risico om op de bon geslingerd te worden. Ook daar biedt de GPK-app een oplossing voor. Gemeenten die zich aansluiten bij de app, leveren zelf hun regels rond gehandicaptenparkeren aan, zodat de informatie in de GPK-app steeds up-to-date is. In de app zie je snel in een aantal symbolen hoe je in de gemeente mag parkeren. Zo zie je eenvoudig waar de parkeerplaatsen zich bevinden en welke gratis zijn en welke betalend. Wanneer je de GPK app gebruikt, kun je iedere keer dat je wilt parkeren, de gemeente en het kenteken selecteren (eventueel ook met behulp van lokalisatie via gps). Wanneer je als passagier een GPK hebt en gebruik maakt van meerdere potentiële chauffeurs, kun je dus flexibel uit verschillende kentekens kiezen.

Hoe werkt het?

Het is niet de bedoeling dat de app het bekende blauwe papiertje vervangt. Wil je een Europese gehandicaptenparkeerkaart aanvragen, dan doe je dat nog steeds volgens de oude manier bij de gemeente waar je woont, of bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Op reis in Europa? Dan moet je de papieren parkeerkaart nog steeds gebruiken om te parkeren.
Heb je al een papieren parkeerkaart en lijkt de app je wel handig? Check dan allereerst of jouw gemeente zich heeft aangesloten bij de app, Is dat het geval? Dan kun je bij jouw gemeente jouw GPK digitaal laten autoriseren. Vervolgens kun je dan de app downloaden, inloggen en gaan gebruiken.

Binnenkort in de appstores?

Let wel, op dit moment is de GPK-app nog niet beschikbaar in de appstores. De app kan namelijk pas gebruikt worden als gemeenten de app afnemen en hun GPK houders registreren. Op dit moment hebben verschillende gemeenten al aangegeven dat ze met de GPK-app willen (gaan) werken. Wanneer ze volledig op het systeem zijn aangesloten, brengen ze hun bewoners op de hoogte en zal de app ook in de appstores geplaatst worden.

Bron: Wij staan op!

Let op: de Europese regel dat op gehandicaptenparkeerplaatsen áltijd een papieren GPK moet liggen blijft van kracht!

Ook interessant