Plaats voor de rolstoel in het vliegtuig?

Als u gebruik maakt van een rolstoel, kan reizen met het vliegtuig een behoorlijke uitdaging zijn. De rolstoel mag mee, maar dan wel uitsluitend in het bagageruim.
Als rolstoelgebruiker wilt u net als ieder ander gebruik kunnen maken van het vliegtuig. Als u op vakantie of familiebezoek gaat bijvoorbeeld of voor uw werk op reis moet. En hoewel reizen met het vliegtuig ook voor u mogelijk is, zitten er wel haken en ogen aan. Voor rolstoelgebruikers die niet buiten hun eigen stoel kunnen, is reizen met het vliegtuig op dit moment helemaal uitgesloten.
Europese richtlijnen ‘met rolstoel in vliegtuig’
Er komt heel wat bij kijken als u met uw rolstoel het vliegtuig in wilt. Hoewel er Europese richtlijnen bestaan voor het per vliegtuig vervoeren van rolstoelgebruikers, is het toch zaak u voor vertrek goed voor te bereiden. Schiphol noemt zichzelf ‘één van de meest toegankelijke luchthavens’. Dit vliegveld biedt, conform de Europese richtlijnen, verschillende voorzieningen, diensten en praktische ondersteuning om het bezoek van rolstoelgebruikers aan de luchthaven zo goed mogelijk te laten verlopen. Persoonlijke begeleiding van de parkeerplaats naar het vliegtuig en vice versa is dan ook gegarandeerd – als die hulp ten minste 48 uur voor de vlucht is aangevraagd.
Ervaringsdeskundige
Als ervaringsdeskundige geeft rolstoelgebruiker Eelco Martens op zijn blog tips over reizen met het vliegtuig. Hij meldt onder meer dat regels en aanpak per vliegveld en maatschappij verschillen. Om zelf niet verstrikt te raken in die verschillen, kiest hij ervoor om zijn reis via een reisbureau te regelen. Zo hoeft hij zichzelf niet bezig te houden met het invullen van de benodigde formulieren. Dat is wel zo handig, hij gebruikt zijn tijd liever om zich anderszins op de reis voor te bereiden. Indien u uw reis liever zelf regelt, vergeet u dan niet om het liefst zo snel mogelijk maar (in de regel) minimaal 48 uur van te voren aan de luchtvaartmaatschappij waarmee u reist door te geven dat u rolstoel gebonden bent. Vaak wil de maatschappij de afmeting en het gewicht van uw rolstoel weten.
Eelco geeft de tip om alle losse onderdelen van uw rolstoel te halen en de wielen duidelijk ‘herkenbaar’ te maken met tape/plakband of iets dergelijks. Zo voorkomt u dat u na de vlucht uw eigen rolstoel terugkrijgt met de verkeerde wielen.
Omdat een rolstoel alleen in het ruim vervoerd mag worden, bent u tijdens de vlucht aangewezen op een zogeheten ‘boordrolstoel’. Deze rolstoel is smal genoeg om in de gangpaden van het vliegtuig te rijden. Cabinepersoneel mag u niet tillen; bent u niet in staat zelf in en uit deze boordrolstoel te komen, dan zult u met een eigen begeleider moeten reizen.
Rolstoelplaats in vliegtuig noodzaak
De mogelijkheden die er zijn om met een rolstoel te vliegen nemen toe, maar er is nog altijd nog een groep rolstoelgebruikers die uitgesloten wordt van deze vorm van vervoer. Het gaat hierbij om mensen die echt alleen in hun eigen (elektrische) rolstoel kunnen reizen. De Amerikaanse non-profitorganisatie ‘All Wheels Up’ maakt zich daarom sterk voor de ‘rolstoelplaats’ in het vliegtuig. De realisatie van dergelijke plaatsen is voor ruim een miljoen rolstoelgebruikers over de hele wereld pure noodzaak: alleen zo kunnen zij op een voor hen gezonde en veilige manier reizen. Kunnen zij in de eigen stoel aan boord, dan scheelt dat bovendien veel stress tijdens transfers én hoeven ze niet bang te zijn dat de rolstoel tijdens de vlucht of een transfer beschadigd wordt.
Voorkom onverwachte situaties
Als u rolstoel gebonden bent hoeft reizen met het vliegtuig geen probleem te zijn, een goede en tijdige planning is echter wel essentieel. Welke regels hanteert bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappij waarmee u op pad gaat, welke regels gelden er op de luchthaven van vertrek en/of aankomst? Zo voorkomt u onverwachte en wellicht onprettige situaties.
Bovenstaand artikel is eerder op SupportBeurs.nl gepubliceerd.